

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Freeks Jungle School - Alle afleveringen
Chimpansees zijn oersterke bazen en, net als wij, groepsdieren. Freek vertelt waarom veel andere bosdieren vluchten, wanneer onze naaste verwanten op boomstronken beginnen te trommelen. Hij laat een paar belangrijke verschillen zien tussen de schedel van een mens en een chimpansee en legt uit dat je een geheugenspelletje tegen deze mensapen echt niet zomaar wint.
Ze zijn slechts ver aan honden verwant: Afrikaanse wilde honden. Freek legt uit waarom zij extreem goede jagers zijn. Hij vertelt over de eerste keer dat hij Afrikaanse wilde honden zag en hoe ongelofelijk hecht deze dieren zijn. Afrikaanse wilde honden zijn een van de meest gevreesde jagers van de savanne, maar voor hun familie gaan ze door het vuur.
Ze zullen nooit opstijgen, maar hebben de coolste aanpassingen om rennend over de savanne te overleven: struisvogels. Freek demonstreert met een paar veren waarom struisvogels niet kunnen vliegen, maar vertelt dat hun vleugels toch heel belangrijk zijn. Struisvogels zijn taaie vogels, die, zeker als het op hun kleintjes aankomt, voor niets en niemand terugdeinzen. Freek laat een struisvogelpoot zien en legt uit hoe goed gewapend ze zijn.
Ze lijken zo breekbaar en hun kleur valt uit de toon, maar flamingo's zijn een van de meest geharde vogels ter wereld. Freek legt uit hoe flamingo's in gebieden kunnen overleven waar veel andere dieren zich niet wagen, maar dat die omgevingen voor henzelf ook levensgevaarlijk kunnen zijn. Freek wijst op een flamingoskelet aan waar de knieën zitten ... en het is niet wat je verwacht.
Ze zijn gigantisch groot, maar wij staan gelukkig niet op hun menu: walvishaaien. Om de piepkleine diertjes te kunnen laten zien die deze haaien wél lusten, heeft Freek een microscoop nodig. Freek vertelt over zijn ontmoeting met de grootste vis ter wereld en waarom onderzoek naar walvishaaien zo hard nodig is. En hoe verzamel je eigenlijk wetenschappelijke informatie over zulke mysterieuze dieren?
Hun leven verloopt in slow-motion en hun vacht zit vol leven: luiaards zijn een van de gekste zoogdieren van de Zuid-Amerikaanse jungle. Freek raakt niet uitgepraat over zijn lievelingsdieren, die hij zelfs een keer van heel dichtbij mocht helpen. Hij legt uit hoe luiaards zo makkelijk kunnen rondhangen en duikt de prehistorie in naar levensechte, reusachtige familieleden.
Giraffen zie je al van ver aankomen - en zij jou ook! Freek legt uit waarom giraffen zo'n lange nek hebben en waarom dat ook weleens onhandig is. Een deel van een giraffenskelet past nog nét in zijn junglehut. Freek vertelt wat die gekke uitsteeksels op de schedel zijn en dat giraffen niet alleen heel wat te stellen hebben met elkaar, maar ook met hun favoriete voedsel: de acaciaboom.
Ze zitten vol tegenstellingen en geheimen: vogelbekdieren! Freek neemt je mee in hun wondere wereld. Hij heeft een echt opgezet museumexemplaar bij zich en legt uit hoe je ziet of het een mannetje of vrouwtje is. Freek vertelt ook waarom vogelbekdieren soms pechvogels zijn en hoe bijzonder het was om een opgevangen vogelbekdier vrij te laten.
Ze hebben de mooiste kleuren en vormen enorme, bruisende onderwatersteden: koralen. Ze zijn reuzebelangrijk voor vele andere dieren in de oceaan. Maar wat zijn koralen nu precies? Freek legt het haarfijn uit. Hij vertelt dat koralen steengoed kunnen samenwerken, maar dat ze elkaar ook de tent kunnen uitvechten. Ze kunnen zelfs daten. En dat allemaal zonder daadwerkelijk van hun plek te komen.
Ze zijn supermooi, superklein én supergiftig: pijlgifkikkers. Freek vertelt dat deze baasjes niet alleen felle kleuren, maar ook een fel karakter hebben. Maar als het op hun kindertjes aankomt, zijn het toegewijde ouders. Geen taak is ze te zwaar. Freek legt uit waar pijlgifkikker-gif vandaan komt en dat je niet bang hoeft te zijn voor de kleurige gifkikkertjes die hij heeft meegenomen.
Ze zijn irritant en soms zelfs gevaarlijk, maar ook superbijzonder: muggen. Freek legt precies uit hoe een mug te werk gaat om bij je bloed te komen en gebruikt zichzelf als proefpersoon. Zouden de vliegende gasten van vandaag een beetje trek hebben? Ook het liefdesleven van muggen is waanzinnig interessant. Voortaan klinkt hun gezoem jou als muziek in de oren.
Het eiland Madagaskar zit er vol mee: maki's in alle soorten en maten. Freek vertelt wat maki's zijn en dat hij ze zelf een paar keer van dichtbij heeft gezien... en gehoord. Hij onthult wie er in een groep maki's de broek aanhebben en dat er aan de versiertechnieken van sommige maki's een luchtje zit.
Het zijn misschien wel de mooiste katten ter wereld: tijgers. Ze zijn levensgevaarlijk en jagen in hun eentje. Freek laat zien waarom een oranje vacht met zwarte strepen handig is tijdens het besluipen van prooien. En als hij de schedel van een tijger erbij pakt, kom je er al snel achter dat je nooit tussen die machtige kaken terecht wil komen. Freek legt uit dat tijgers ook fantastische moeders zijn.
Ze zijn onberekenbaar en beresterk: grizzlyberen. Freek vertelt over zijn spannende zoektocht naar grizzlyberen in de Canadese bossen. Hij doet voor wat je wel en vooral níet moet doen als je zo'n bakbeest tegenkomt en legt uit waarom ze zo'n kort lontje kunnen hebben. En waarom rusten grizzlyberen eigenlijk in de winter?
Zwarte mamba's zijn de snelste slangen ter wereld en hun gif is dodelijk. Dat Freek een levende zwarte mamba heeft meegenomen, zorgt dan ook voor superspannende momenten. Freek legt precies uit wat het gif in je lijf doet en waarom deze grijsbruine slangen zwarte mamba heten. Je komt er ook achter welke onverwachte vijanden deze gifslangen hebben.
Vogelspinnen: het zijn pluizige dieren met kraaloogjes. Toch zijn veel mensen bang voor ze. Freek laat zien waarom hij juist dol is op deze fantastische dieren. En daarvoor heeft hij een bijzondere gast op bezoek. Vogelspinnen zijn ongevaarlijk voor mensen, maar niet voor hun prooien natuurlijk! En een mannetje dat een partner zoekt? Die kan beter ook maar uitkijken...
Reuzenotters zijn voor niets en niemand bang. Freek legt uit hoe deze 'rivierwolven' met hun familie samenwerken om indringers en zelfs de gevaarlijkste roofdieren buiten de deur te houden. Het zijn uitstekende onderwaterjagers. Toch moeten jonge reuzenottertjes eerst hun zwemdiploma halen voordat ze zich in het diepe wagen...
Freek staat oog in oog met een reusachtige gier. Hij legt uit waarom deze lijkenpikkers hun slechte reputatie absoluut niet verdienen. Gieren zijn juist van levensbelang voor de natuur. Zonder deze vuilopruimers zou de savanne vol liggen met stinkend en rottend vlees. Freek vertelt hoe gieren de natuur schoon en netjes houden.
Zeemeerminnen bestaan natuurlijk niet. Maar deze mythische figuren zijn wel gebaseerd op échte dieren: zeekoeien. Freek legt uit hoe je aan hun skelet kan zien dat de voorouders van deze vriendelijke waterreuzen lang geleden op het land leefden en waarom deze nieuwsgierige dieren nu gevaar lopen.
Met hun logge lijf zien nijlpaarden er knuffelig uit. Freek legt uit waarom je toch maar beter bij deze rivierbazen uit de buurt kan blijven. Ze zijn razendsnel, hebben gigantische slagtanden en zijn levensgevaarlijk. Ze schuilen de hele dag in het water voor de felle zon. En dat, terwijl ze niet eens kunnen zwemmen.
Reuzenmiereneters zijn misschien wel de meest bizarre dieren uit het dierenrijk. Freek laat aan de hand van een skelet zien dat deze dieren zijn gebouwd als perfecte mierenslurpers. Tegen hun scherpe klauwen, waarmee ze nesten openbreken, en een lange kleeftong is geen mier opgewassen. En niet alleen kleine mieren, ook grote jaguars kunnen maar beter voor reuzenmiereneters oppassen.
Kameleons zijn geweldige dieren met ogen als camera's, een elastische supertong en prachtige kleuren. Freek legt uit hoe en waarom kameleons van kleur veranderen en hij laat zien hoe ze hun lange tong afschieten om nietsvermoedende insecten van hun tak te plukken.
Gorilla's zijn stoere krachtpatsers waar je geen ruzie mee wil hebben! Een gorillaman is beresterk en voor niets en niemand bang. Maar maken gorilla's hun reputatie als machtige vechtersbazen ook echt waar? Freek laat zien wat je moet doen als je oog in oog komt te staan met de grootste aap ter wereld.
Freek vertelt over gepantserde dieren met enorme scharen en een grote gifstekel: schorpioenen. Hij laat zien hoe deze bijzondere dieren oplichten onder uv-licht. Het zijn uitstekende jagers en felle verdedigers. Maar als het donker wordt, ontpoppen schorpioenen zich tot romantische danspartners.
Het zijn de meest onberekenbare dieren van de Afrikaanse savanne: Kaapse buffels. Freek laat zien hoe machtig deze superkoeien wel niet zijn met hun reusachtige hoorns. Deze buffels leven in kuddes waarbinnen soortgenoten elkaar fel beschermen. Zelfs leeuwen denken wel twee keer na voordat ze zich aan een Kaapse buffel wagen.
Wanneer je nijlkrokodillen ziet, lijkt het wel alsof je terugkijkt in de tijd. Het zijn echte sluipmoordenaars, die een drinkende prooi grijpen vanuit een hinderlaag. Freek laat aan de hand van een schedel zien hoe ze onopgemerkt hun prooi kunnen benaderen. Maar deze oerreptielen zijn niet alleen levensgevaarlijke jagers, het zijn ook lieve, zachtzinnige ouders.
Geen dieren die zo goed kunnen samenwerken als mieren. Freek legt uit hoe ze georganiseerd te werk gaan om op termieten te jagen, om overstromingen te trotseren en om veel grotere vijanden te verslaan. En dat alles om hun koningin te verzorgen en beschermen. Want zonder koningin, geen mierenvolk.
Freek vertelt over glibberige vampiers uit het dierenrijk: bloedzuigers. Bloedzuigers zijn er helemaal op aangepast om onopgemerkt een lekkere bloedmaaltijd van hun prooi te stelen. Freek laat zien wat er gebeurt als een bloedzuiger zijn kaken in je slaat en hoe je zo'n slijmerige rakker van je huid af haalt.
Vampieren bestaan niet? Dat dacht je! Freek vertelt over dieren die leven van bloed. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Er zijn meer dan 1300 soorten en één daarvan heeft wel een heel bijzondere jachttechniek. Vampiervleermuizen besluipen hun prooi van onderen en kunnen zelfs springen. Met hun scherpe hoektandjes bijten ze en drinken dan per keer wel twee eetlepels bloed. Gelukkig merken de meeste prooien er helemaal niets van.
Freek stond al regelmatig oog in oog met de grootste landdieren ter wereld. Hij laat aan de hand van hun gebit zien hoe groot olifanten zijn. Om 150 kilo planten per dag te kunnen eten hebben ze enorme kiezen en unieke snijtanden: de slagtanden. Olifanten zijn slim en kunnen heel gevaarlijk zijn. Gelukkig heeft Freek handige tips, zodat je weet wat je moet doen als je ze tegenkomt.
Freek is verliefd. Op slangen. In deze les vertelt hij waarom hij deze dieren zo magisch vindt. Ondertussen hangt zijn eerste liefde, een enorme tijgerpython, rond zijn nek. In het lab heeft Freek ook de grootste baas van alle slangen, een inland taipan. Dit is de giftigste slang van de wereld. Freek melkt wat gif en laat zien wat er met je bloed gebeurt als daar gif bij komt. Stel je voor dat dit in je lichaam gebeurt.
Freek vertelt over de gevaarlijkste landroofdieren ter wereld: ijsberen. Aan de hand van een schedel vol enorme tanden en hun vlijmscherpe klauwen legt Freek uit dat deze rovers alles pakken wat ze tegenkomen, soms zelfs mensen. En ijsberen komen steeds dichter bij ons leefgebied. Als dat maar goed gaat.
Witte haaien zijn gevaarlijke jagers en spreken enorm tot de verbeelding. Ze vallen soms mensen aan, maar daar zijn ze helemaal niet op uit. Anders zouden er jaarlijks veel meer doden vallen. Freek legt uit hoe dat zit, terwijl hij tussen de kaken staat van de grootste haaisoort die ooit geleefd heeft. Als haaien nieuwsgierig zijn, testen ze of iets lekker is met hun tanden. Dat weet Freek als geen ander. Al twee keer werd hij door een haai gebeten.
